Scandalul gazelor de şist a aprins satele Vasluiului

Barlad Online


Peste 250 de locuitori ai comunei Şuletea au manifestat împotriva exploatării gazelor de şist în comuna lor * lor li s-au alăturat oameni din Găgeşti, Banca, Viişoara, Ciopcani, Bogdăniţa, Roşieşti, din oraşul Murgeni şi din municipiul Bârlad Exploatarea gazelor de şist continuă să agite spiritele în judeţul Vaslui.
îngrijoraţi că dorinţa de câştig a Guvernului este mai mare decât grija faţă de sănătatea locuitorilor. Singura lor armă rămâne protestul public, aşa cum a fost, în urmă cu două zile, în comuna Şuletea. Peste 250 de persoane din comună, dar şi satele învecinate (Găgeşti, Murgeni, Floreni, Viişoara, Banca şi Măluşteni) au ieşit în stradă, alături de primarul comunei Robert Ciprian Tamaş. Ploaia torenţială nu a reuşit să pună capăt protestului. Oamenii au ascultat explicaţiile reprezentanţilor Grupului de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) din Bârlad, prezenţi la miting. Geologul Gabriel Milan Sava, Ovidiu Tiron, Violeta Cozar şi Cristina Cânepă au vorbit despre pericolul exploatării prin metoda fracturării hidraulice a gazelor de şist. S-au scandat lozinci împotriva Chevron şi a conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, care este acuzată că nu-i ajută pe oameni în lupta cu americanii de la Chevron.
 
Nu vrem gaze de şist!”
În timpul mitingului, oamenii au manifestat şi au strigat lozinci împotriva Chevron, iar organizatorul mitingului şi-a spus punctul de vedere. „Nu vrem gaze de şist pe teritoriul comunei noastre, să fie clar, de aceea vreau să-i atrag atenţia lui Buzatu (Dumitru Buzatu, preşedintele CJ – n.r.) că nu suntem de acord cu ceea ce vrea el să aducă în judeţ la noi. Nici să nu se gândească să vină prin Şuletea!”, a spus Constantin Parfene, şeful Agenţiei CARP Bârlad din Şuletea. El a fost susţinut şi de primarul comunei, care le-a promis oamenilor că nu va permite ca în zonă să fie prezentă vreo sondă de forare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
Şi comuna Găgeşti a spus NU gazelor de şist pe teritoriul ei. În şedinţa Consiliului Local de vineri, cei 11 consilieri au supus aprobării proiectul de hotărâre privind interzicerea gazelor de şist (explorare şi exploatare) pe teritoriul comunei. Pe 3 iulie Chevron vrea să organizeze dezbateri publice în cele trei zone perimetre unde intenţionează să amplaseze sonde, adică la Băceşti, Pungeşti şi Găgeşti.
 
Andrei Balaban

 
Gigantul petrolier Chevron din SUA a venit în anul 2012 în zona Bârladului, unde vrea să demareze foraje pentru extragerea gazelor de şist. Tehnologia pe care intenţionează să o folosească, fracţionarea hidraulică, este dintre cele mai poluante şi mai controversate. Oamenii se opus şi au organizat mai multe proteste împotriva Chevron, în Bârlad şi în comunele din zonă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu