VESTI BUNE pentru viitoarele mãmici

Barlad Online

Senatorii din Comisia pentru muncã au întocmit, marti, în unanimitate, un raport favorabil cu amendamente propunerii legislative care modificã Ordonanta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunarã pentru cresterea copiilor. Începând cu 1 ianuarie 2014, aceste drepturi ar urma sã fie acordate pãrintilor care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nasterii copilului.
Indemnizatia ar urma sa se calculeze raportat la ultimele 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului
Indemnizatia ar urma sã se calculeze raportat la ultimele 12 luni în ultimii doi ani anteriori nasterii copilului
Potrivit propunerii de modificare a Ordonantei privind indemnizatia de crestere a copilului, indemnizatia ar urma sã se calculeze raportat la ultimele 12 luni din acesti doi ani. În forma initialã a propunerii de lege se vorbea despre o perioadã de trei ani, însã, printr-un amendament adoptat în Comisie, acest termen a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat si cu legislatia privind acordarea indemnizatiei de somaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de somaj. “Se urmãreste prin prezenta lege eliminarea unei discriminãri create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordã concediu de crestere a copilului si indemnizatie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceastã prevedere a condus la situatii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat partial, nu pot beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului, desi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurãrilor sociale, însã, persoane care au muncit de-a lungul vietii doar cele 12 luni dinaintea nasterii copilului beneficiazã de aceastã indemnizatie”, sustine initiatorul în expunerea de motive a propunerii de lege.
În documentul citat se mai precizeazã faptul cã efortul financiar va fi sustinut din bugetul asigurãrilor sociale pe anul 2014. Propunerea legislativã, initiatã de senatorul PDL Mihaela Popa, are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Camerã sesizatã în acest caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu