Diferenta dintre "a fi indragostit" si "a iubi"

Barlad Online

Multa lume confunda cele doua, pentru mine insa au fost mereu doua trairi total diferite. Ceea ce pentru mine este atat de evident si logic pentru altii poate parea aberant (m-am mai confruntat cu polemici pe tema asta).

A fi indragostit de cineva - este un sentiment temporar, trecator dar foarte intens cauzat de prezenta cuiva care iti suscina atentia, te atrage, fie prin fizic fie prin altceva. Acest sentiment acapareaza mintea aproape total pentru o perioada si afecteaza gandirea rationala. Oamenii indragostiti sunt cei mai predispusi la nebunii sau actiuni iesite din comun (pe care nu e fac in mod obisnuit). Eu percep starea de a fi "indragostit" mai mult ca pe o patima, pasiune, aproape obsesie temporara, o energie incredibila, dar care in cele din urma dispare (nefiind alimentata sau in urma unei dezamagiri) sau se materializeaza intr-un sentiment mult mai profund si indelungat, acela de "a iubi".

A iubi pe cineva - este un sentiment de lunga durata, profund si rezistent la perturbari de mica amploare (certuri, neintelegeri), care apare in doua cazuri: in urma unui sentiment temporar de a "fi indragostit" sau in urma unui proces indelungat de cunoastere a unei persoane si care trece treptat prin starile: admiratie, respect, placut, atasament, drag. Trairea nu apare niciodata spontan si nici nu dispare rapid, pentru ca este cladita la un alt nivel decat cea descrisa anterior. A iubi pe cineva inseamna mai mult a-ti fi drag/a-ti pasa de cineva, a fi foarte atasat, a te atrage, a respecta foarte mult, dar toate la un loc. 

Bineinteles este foarte greu sa descrii sentimentele prin cuvinte, dar uneori trebuie sa te faci inteles prin incercarea de a formula o definitie aproximativa.

Da, din punctul meu de vedere poti iubi pe cineva fara sa fi fost anterior indragosit de persoana respectiva. Sentimentul poate aparea in timp datorita mai multor factori. 
De asemenea, poti sa fii indragostit de cineva fara ca aceasta emotie sa se transpuna intr-o iubire de lunga durata. 
Cele doua sunt foarte des confundate. De vina sunt si filmele, in care personajele isi fac declaratii de dragoste mult prea repede (mai ales cele americane, pentru ca in limba engleza termenul uzual "i love you" poate avea mai multe nuante in functie de context, dar este intotdeauna tradus in limba romana prin "te iubesc").

Nu poti spune cuiva dupa 2 zile "te iubesc", poti eventual sa-i marturisesti ca "esti indragostit" pana peste urechi si n-ai stare.
Nu exista reguli pentru temporizarea acestor genuri de declaratii, pentru unii un "te iubesc" dupa o luna de relatie poate parea inoportun, pentru altii rezonabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu