Alcoolul gândeste pentru tine

Barlad Online

CAMPANIE… În perioada martie- iunie, IPJ Vaslui în parteneriat cu CPECA Vaslui, deruleazã o campanie de prevenire a consumului de alcool în rândul minorilor. Consumul excesiv de alcool, care a devenit o obisnuintã chiar si pentru minori, reprezintã o problemã majorã cu care se confruntã judetul nostru, scopul unei astfel de campanii fiind reducerea consumului de alcool în rândul tinerilor sub 18 ani.
Motivatia derulãrii campaniei derivã din faptul cã la nivelul întregii tãri, alcoolul este substanta de abuz cea mai disponibilã si cea mai acceptatã. Consumul de alcool a crescut în ultima periodã, atât ca volum, cât si ca frecventã, iar vârsta la care debuteazã consumul de bãuturi alcoolice este cu mult sub vârsta de 18 ani. Acestia, prin particularitãtile psihocomportamentale si de vârstã specifice, au o capacitate mai redusã de constientizare a consecintelor abordãrii unor anumite comportamente care pot avea efecte nocive atât asupra lor cât si a persoanelor din jurul lor. În cazul minorilor, consumul de bãuturi alcoolice poate sã ducã la probleme grave în familie, la scoalã, probleme sociale, de reputatie, de stimã de sine si la alte probleme care sã le influenteze evolutia pe termen lung. Scopul campaniei este reducerea consumului de alcool în rândul minorilor prin informare si descurajarea unor astfel de comportamente. Grupul tintã este alcãtuit din douã categorii: administratorii, personalul societãtilor comerciale care servesc bãuturi alcoolice si sunt frecventate de minori si 500 de elevi din unitãti de învãtãmânt din judetul Vaslui. O astfel de campanie a fost derulatã si anul trecut, dar considerãm necesarã continuarea informãrii minorilor asupra consecintelor grave pe care le are consumul de alcool atât asupra propriului organism, cât si asupra comportamentului acestora în societate, dar si convingerea agentilor economici care comercializeazã bãuturi alcoolice sã respecte legea si sã nu punã în pericol viata tinerilor.
Cele mai multe infractiuni se datoreazã consumului de alcool
La nivelul judetului Vaslui, în anul 2013, peste 586 de persoane au solicitat ajutor medical de urgentã ca urmare a consumului de alcool, iar 443 de persoane au fost sanctionate contraventional ca urmare a conducerii unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta bãuturilor alcoolice. În 241 de cazuri au fost întocmite dosare penale conducãtorilor auto care au avut o îmbibatie alcoholicã de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. “În judeţul Vaslui, majoritatea infracţiunilor cu violentã sunt comise si pe fondul consumului excesiv de alcool, ceea ce ne determinã sã considerãm cã este necesarã continuarea derulãrii unei campanii de prevenire a consumului de alcool în rândul minorilor. Datele statistice prezentate desi sunt globale si nu se referã doar la grupul tintã minori, relevã un grad mare de tolerantã socialã fatã de consumul de alcool care influenteazã negativ minorii”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt al IPJ Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu