Pentru cine trag clopotele în PSD, coane Miticã?

Barlad Online

AGITATIE E agitatie si nervozitate în PSD, dupã pierderea alegerilor prezidentiale. Se fac si se desfac tabere, se pregãtesc tot felul de personaje din esalonul al doilea, pentru a trece în frunte. La Vaslui, Dumitru Buzatu, în dubla sa calitate, de sef al Consiliului Judetean si presedinte al organizatiei judetene PSD, are o misiune foarte grea. Organizatia de la Vaslui este una din cele mai puternice din PSD, la nivel national, iar ceea ce se întâmplã la Bucuresti poate destabiliza situatia, în mod rapid, si în teritoriu. Pânã acum, Buzatu a mers alãturi de Victor Ponta si l-a sustinut în toate demersurile sale, ca presedinte PSD, sperând ca Vasluiul sã primeascã fonduri suficiente de la Guvern, la bugetul pe 2015. Dacã, în urmã cu cinci ani, era de partea lui Mircea Geoanã si nu era de acord cu excluderea sa din partid, acum Miticã Buzatu a votat si a cerut în mod expres excluderea din partid a lui Geoanã. Tot dupã sedinta incendiarã de la PSD, au apãrut si niste informatii, prin vocea lui Vanghelie, care spunea cã, la CJ Vaslui, firmele magnatului Sebastian Ghitã ar fi primit finantãri de milioane de lei, prin interventia lui Ponta. Conform unor surse din PSD, informatiile ar fi putut sã ajungã la Vanghelie pe filiera Ana Bichall-Mircea Geoanã, stiut fiind cã Birchall a fost lansatã în politica mare tocmai de cãtre Geoanã.
Dumitru Buzatu îi face toate jocurile presedintelui PSD, Victor Ponta, si îl sustine în partid, stiut fiind cã vocea sefului PSD de la Vaslui este destul de ascultatã în partid. Miza acestei atitudini ar fi dorinta lui Buzatu ca Vasluiul sã primeascã mai multe fonduri, în bugetul pe 2015, mai ales cã judetul are în derulare proiecte cu fonduri europene de ordinul sutelor de milioane de euro. Este vorba de proiectul de 100 de milioane la modernizarea retelelor de apã-canal, cel de aproape 40 milioane euro, pentru realizarea gropii de gunoi ecologice, proiectul initial de retele apã-canal, de 50 milioane euro, la care Guvernul trebuie sã intervinã cu sume consistente pentru cofinantare. La sedinta din urmã cu câteva zile, în care au fost exclusi din partid Sova, Geoanã si Vanghelie, liderul PSD Vaslui a fost extrem de nemultumit de atitudinea lui Geoanã, reprosându-i faptul cã nu a respectat conducerea partidului si disciplina internã. Imediat ce a fost exclus, Vanghelie a avut o reactie neasteptatã, la o televiziune nationalã: “Ponta este cel mai corupt prim-ministru pe care l-a avut România. A avut dreptate Bãsescu. Ponta intervine personal la primari si presedintii de Consilii Judetene pentru contractele lui Ghitã. De exemplu, vã dau un caz concret: la Consiliul Judetean Vaslui, Ponta a intervenit personal si o firmã de-a lui Ghitã a obtinut 8 milioane de RONI, aproape 2 milioane de euro, pentru o consultantã din bani europeni, fãrã licitatie. DNA poate verifica foarte usor acest lucru. Sigur Ponta va face puscãrie”. Este vorba de XOR IT Systems, o piesã în jocul de puzzle al firmelor IT controlate de familia lui Sebastian Ghitã, dar si de Fichtner Enviroment SRL, care ar fi primit milioane de lei de pe urma semnãturilor lui Buzatu pe contractele de achizitie.
Ana Birchall, pe filiera Geoanã-Vanghelie
Cum de a stiut Vanghelie de aceste manevre de la Consiliul Judetean Vaslui si, mai ales, ce se urmãreste prin astfel de dezvãluiri?, s-au întrebat pesedistii de la Vaslui, auzind de scandalul declansat de primarul de la sectorul 5. Un lucru este clar: Vanghelie doreste sã atragã atentia DNA asupra contractelor semnate din bani publici de Consiliul Judetean Vaslui. În privinta persoanelor care au stiut de aceste contracte si a modului în care aceste informatii au ajuns la Vanghelie, se crede cã una din persoanele din apropierea lui Mircea Geoanã, deputatul de Zorleni, Ana Birchall, l-ar fi informat pe fostul presedinte al PSD despre ceea ce se întâmplã la CJ Vaslui, iar acesta, la rândul sãu, ar fi avut o discutie cu primarul sectorului 5 din Capitalã. Nu trebuie sã uitãm faptul cã Birchall a fost lansatã în politica mare tocmai de cãtre Mircea Geoanã, pe vremea în care acesta era presedintele PSD, deci se poate stabili o legãturã de partid între cei doi, o anumitã relatie de reciprocitate. Nu se stie care este adevãrul, însã este sigur cã pentru Buzatu ar putea începe sarabanda declaratiilor la DNA, pentru contractele semnate cu firmele lui Ghitã.
Dreptul la replicã al CJ Vaslui: “Totul a fost legal”
Ieri, Consiliul Judetean a trimis un drept la replicã pe adresa ziarului nostru, în care explicã modul în care douã firme de casã ale PSD, XOR IT Systems si Fichtner Enviroment SRL, au câstigat licitatiile la Vaslui. “Contractele în cauzã au fost încheiate cu respectarea întocmai a legislatiei privind achizitiile publice, fiind supuse verificãrii Organismului Intermediar POS Mediu Bacãu, Autoritãtii de management POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului si Schimbãrilor Climatice. De asemenea, cele douã contracte au fost verificate de Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a României în perioada 5.05.2014-15.05.2014. În urma acestor verificãri, nu au fost constatate încãlcãri ale legislatiei privind achizitiile publice”, se aratã în dreptul la replicã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu