Batranii nu mai pot supravietui: Viata pe datorie

Barlad Online


batraniDin ce in ce mai mulţi vârstnici din judeţ trec pragul caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor pentru a se împrumuta ca să poată pune câte ceva pe masă, pentru a achita facturile la utilităţi ori pentru a cumpăra medicamente.
Lună de lună, pensionarii vasluieni se văd nevoiţi să stea cu mâna întinsă la casele de ajutor reciproc pentru a-şi cumpăra medicamente şi, mai nou, pentru a-şi face pregătirile de iarnă.
„Din păcate, nu doar masa zilnică este problema. Mulţi dintre cei care s-au împrumutat la noi ne-au spus că vor să-şi achite şi datoriile către stat sau către bănci, să-şi cumpere medicamente ori să finanţeze lucrările agricole. Nici nu am crezut că vom reuşi să onorăm toate cererile”, a declarat Traian Pascu, preşedintele Casei de Ajutor reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui.
Cei mai mulţi dintre bătrâni spun că pentru banii obţinuţi de aici măcar plătesc o dobândă decentă.
„Aici e foarte convenabilă dobânda şi e mult mai mică rata decât la o bancă. Vreau să iau 2.600 de lei pentru că îmi vin copiii şi nepoţii din străinătate şi trebuie să le pregătesc bunătăţi. Cu restul îmi cumpăr medicamente şi îmi păstrez bani şi pentru lucrările agricole”, ne-a spus o pensionară.
Zilele acestea, până şi conservele pentru iarnă se dovedesc a fi un adevărat lux pentru mulţi dintre vârstnicii vasluieni. Cei care vor cu orice preţ să aibă un borcan cu murături în cămară sunt şi ei nevoiţi să facă împrumuturi la CARP.
“Sunt vai de capul lor. Împrumută ceva mai mult de 300 de lei, bani pe care vor trebui să-i returneze anul viitor”, susţin reprezentanţii CARP Vaslui.
“Am venit din cauza lipsei de bani, pensiile sunt foarte mici. Venim şi împrumutăm bani de aici ca să putem cumpăra medicamente, nişte murături şi un metru cub de lemne. Nu ajung banii pe care-i luăm. Ce pot să fac cu patru milioane de lei? Trebuie oricum să-i dau înapoi într-un an de zile. Punem şi noi câţiva gogoşari acolo, vreo două gogonele, ce se pune la fiecare casă, ca să avem pentru familie”, ne-a declarat un pensionar.
În ultimele săptămâni, peste 150 de pensionari din Vaslui au solicitat împrumuturi de la CARP pentru a-şi cumpăra murături. Sumele variază între 300 şi 1.500 de lei.
Din păcate, nu toţi reuşesc să-şi achite ratele la împrumuturi, iar conducerea CARP este nevoită în fiecare lună să refuze zeci de solicitări.
„Avem şi astfel de persoane care nu înţeleg că, din cauza lor, alte cereri rămân neachitate. Îi rog pe pensionari să-şi achite la timp creditele“, a menţionat Traian Pascu.
Sursa: jurnaldevaslui.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu